ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



Είναι πολλοί οι παράγοντες της διατροφής που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο νόσημα και πιο συγκεκριμένα μια τροφική δημητηρίαση.
Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
1.      Τα ανεπαρκώς ψημένα ή βρασμένα τρόφιμα.
2.      Η ακατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης.
3.      Τα φρούτα με φλοιό γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα.
4.      Τα φαγητά με ημερομηνία λήξης που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.
5.      Το νερό από ύποπτη πηγή, κυρίως αυτό που δεν είναι χλώριομένο.
6.      Τα παγάκια που δεν είναι καθαρά.
7.      Το απαστερίωτο ή άβραστο γάλα, ή απαστερίωτος χυμός.
8.      Τα ευαίσθητα τρόφιμα, συσκευασμένα χωρίς τυποποίηση.
9.      Τα άβραστα ή άψητα αυγά.
10.  Η υπερκατανάλωση καπνιστών ή ψητών στα κάρβουνα φαγητών.
11.  Η κατανάλωση πράσινων πατατών, που έχουν σολανίνη, η οποία προκαλεί δυσμενείς νευρολογικές και οφθαλμολογικές αντιδράσεις.
12.  Η ανεπαρκής επαναθέρμανση των τροφίμων. Ευθύνεται για το 11% των τροφογενών λοιμώξεων.
13.  Η ανεπαρκής κατάψυξη ή και η επανακατάψυξη αποψυγμένων τροφίμων. Ευθύνεται για το 46% των τροφογενών λοιμώξεων.
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολογος  

Σχόλια