Είναι
πολλοί οι παράγοντες της διατροφής που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο νόσημα και πιο συγκεκριμένα μια τροφική δημητηρίαση.
Οι
κυριότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
1.
Τα ανεπαρκώς ψημένα ή βρασμένα τρόφιμα.
2.
Η ακατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης.
3.
Τα φρούτα με φλοιό γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα.
4.
Τα φαγητά με ημερομηνία λήξης που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.
5.
Το νερό από ύποπτη πηγή, κυρίως αυτό που δεν είναι χλώριομένο.
6.
Τα παγάκια που δεν είναι καθαρά.
7.
Το απαστερίωτο ή άβραστο γάλα, ή απαστερίωτος χυμός.
8.
Τα ευαίσθητα τρόφιμα, συσκευασμένα χωρίς τυποποίηση.
9.
Τα άβραστα ή άψητα αυγά.
10. Η
υπερκατανάλωση καπνιστών ή ψητών στα κάρβουνα φαγητών.
11. Η
κατανάλωση πράσινων πατατών, που έχουν σολανίνη, η οποία προκαλεί δυσμενείς
νευρολογικές και οφθαλμολογικές αντιδράσεις.
12. Η
ανεπαρκής επαναθέρμανση των τροφίμων. Ευθύνεται για το 11% των τροφογενών
λοιμώξεων.
13. Η
ανεπαρκής κατάψυξη ή και η επανακατάψυξη αποψυγμένων τροφίμων. Ευθύνεται για το
46% των τροφογενών λοιμώξεων.
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολογος
Σχόλια