ΟΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ



Τροφή ορίζεται κάθε στερεό ή υγρό το οποίο, όταν καταταναλώνεται, μπορεί να δώσει στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια ή πρώτη ύλη για ανάπτυξη και συντήρηση ή ουσίες, οι οποίες ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού του.
Το σύνολο των τροφών ή των μειγμάτων τροφών και στις ποσότητες τις οποίες αυτές καταναλώνονται (συνήθως κατά ημέρα), από ένα άτομο, αποτελεί το διαιτολόγιό του. 
Ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι εκείνο το οποίο περιέχει επαρκείς ποσότητες όλων των θρεπτικών ουσιών.
Οι τροφές περιέχουν τις παρακάτω θρεπτικές ουσίες:
Πρωτεΐνες, οι οποίες παρέχουν αμινοξέα για ανάπτυξη και συντήρηση, μπορούν, επίσης, να μετατρέπονται σε υδατάνθρακες και να παρέχουν ενέργεια ή να αποθέτονται στο σώμα ως λίπος.
Υδατάνθρακες (σάκχαρα), τα οποία παρέχουν στον οργανισμό εύχρηστη ενέργεια και μπορούν να αποθέτονται στο σώμα ως λίπος.
Λίπη, τα οποία παρέχουν ενέργεια υπό πλέον συμπυκνωμένη μορφή έναντι των σακχάρων και μπορούν, επίσης, να αποθέτονται στο σώμα ως λίπος.
Άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται για ανάπτυξη, συντήρηση και ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού.
Βιταμίνες, οι οποίες ρυθμίζουν τις λειτουργίες του οργανισμού και διαφέρουν από τις ορμόνες κατά το ότι αυτές δημιουργούνται μέσα στον οργανισμό, ενώ οι βιταμίνες δεν συνθέτονται στο σώμα και πρέπει να εισάγονται απ’ έξω.
Το νερό, όπως και το οξυγόνο του αέρα είναι, επίσης, στοιχειώδη για τη ζωή αλλά δεν θεωρούνται ως τροφή ή θρεπτική ουσία. Η αλκοόλη, όμως, θεωρείται ως τροφή διότι παρέχει ενέργεια στο άτομο.
Σπανίως μια τροφή περιέχει μια θρεπτική ουσία. Οι περισσότερες από τις τροφές είναι πολύ σύνθετα μίγματα τα οποία περιέχουν ποικιλία σακχάρων, λιπών και πρωτεϊνών μαζί με νερό.
Τα άλατα και οι βιταμίνες βρίσκονται στις τροφές σε πολύ μικρές ποσότητες.
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολογος   

Σχόλια