Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


   Ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής είναι πως θα συντηρήσουμε τα τρόφιμα που είναι καταναλώσουμε. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους απλούς κανόνες.
 
Η συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο πρέπει να γίνεται ως εξής:

1.    Τα φρέσκα τρόφιμα (λαχανικά κλπ.) είναι καλό να μη μένουν πάνω από τρεις μέρες στο ψυγείο.
2.    Τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να είναι προστατευμένα και σκεπασμένα σε δοχεία.
3.    Να γίνεται συχνός καθαρισμός του ψυγείου.
4.    Η ημερομηνία κατάψυξης πρέπει να είναι γνωστή για τα τρόφιμα που καταψύχθηκαν ή που αγοράζονται έτοιμα κατεψυγμένα.
5.    Τα τρόφιμα που αποψύχθηκαν δεν πρέπει να επανακαταψυχθούν.
6.    Τα κρέατα συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης, το πολύ για 2-3 ημέρες.
7.    Απαγορεύεται να μπαίνουν ζεστά φαγητά στο ψυγείο, γιατί έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία και των υπόλοιπων τροφίμων. Πρέπει πρώτα να πέσει η θερμοκρασία τους σε τιμές περιβάλλοντος (σκεπασμένα για να μην μολυνθούν) και στη συνέχεια να τοποθετηθούν στον ψύκτη.
8.    Οι κονσέρβες πρέπει να καταναλώνονται πριν την ημερομηνία λήξης.
9.    Οι χτυπημένες ή σκουριασμένες κονσέρβες είναι επικίνδυνες.
                      
Ειδικότερα για τη συντήρηση του κρέατος

Το κρέας αποτελεί βασικό είδος διατροφής. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα νωπά κρέατα, αυτά που δεν υπέστησαν καμία επεξεργασία και τα κατεψυγμένα κρέατα, εκείνα που μετά τη σφαγή η εσωτερική τους θερμοκρασία μετά από έντονη ψύξη κατέβηκε στους -21ο C και στη συνέχεια συντηρούνται στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -18ο C.
Η καλύτερη μέθοδος συντήρησης παραμένει η ψύξη. Για καλή συντήρηση του νωπού κρέατος θα πρέπει να προσεχθεί ώστε:
•    Το ψυγείο να είναι καθαρό και στεγνό.
•    Η θερμοκρασία να είναι 1-4ο C.
•    Η υγρασία του θαλάμου να είναι 85-88%.
•    Το κρέας να αερίζεται εξολοκλήρου.
•    Να μην καταψύχεται το κρέας που έχει ξεπαγώσει.
•    Το κρέας που ψύχεται σε οικιακό καταψύκτη δεν διατηρείται όσο ένα βιομηχανικά κατεψυγμένο.
Η ψύξη προστατεύει τα τρόφιμα. Αν, όμως, δεν τηρηθούν ορισμένοι κανόνες υγιεινής, τα ψυχρόφιλα μικρόβια μπορεί να αναπτυχθούν στις τροφές με επικίνδυνες συνέπειες.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος  

Σχόλια