ΠΡΩΙΝΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το πρωινό θεωρείται και είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας γιατί: 
  1.     Η τακτική κατανάλωση ενός αναποφλοίωτου δημητριακού, όπως η βρώμη (κουάκερ) ή ενός εμπλουτισμένου με πίτουρο για πρωινό αυξάνει τις πιθανότητες οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες να επιτύχουν τη συνιστώμενη πρόσληψη των 20gr διατροφικών ινών την ημέρα.  
  2.  Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, αυτοί που τρώνε πρωινό τακτικά έχουν υψηλότερη πρόσληψη μικροστοιχείων, η ανεπάρκεια των οποίων δεν αναπληρώνεται στα επόμενα γεύματα. 
  3.      Οι περισσότερες μελέτες για τη διατροφική σημασία του πρωινού αναφέρουν ότι το ημερήσιο ποσοστό ενέργειας από τα λιπαρά είναι χαμηλότερο στα άτομα που τρώνε πρωινό
  4.    Τα άτομα που παίρνουν πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνους που ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς πρωινό.
  5.     Ένα καλά ισορροπημένο πρωινό βοηθά ιδιαίτερα τα παιδιά και τους εφήβους να ανταποκριθούν στις γνωστικές και μαθησιακές απαιτήσεις της εκπαίδευσής τους.
  6.      Επιπλέον ένα πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας για όλη την ημέρα και έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμων φαγητών ή περισσότερων σνάκ.
  7.     Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το πρωί οι καύσεις του οργανισμού μας είναι αυξημένες και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν μετατρέπονται σε πρόσθετο βάρος.
  8.     Το πρωινό μπορεί να επηρεάσει θετικά την μνήμη.
  9.     Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίρνουν ένα πρωινό υψηλής ενέργειας επιδεικνύουν σημαντική αύξηση δημιουργικότητας και ικανότητα εθελοντικής άσκησης στο σχολείο

Κωνσταντίνος  Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  

Σχόλια