Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ



            Η ύπαρξη και η συντήρηση κάθε οργανισμού είναι συνδεδεμένη με την ανάγκη της τροφής και γενικότερα της διατροφής.
            Τα τρόφιμα είναι μείγματα θρεπτικών υλών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, νερό, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, σε στερεά ή υγρή μορφή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν τροφή του ανθρώπου.
            Στα τρόφιμα πρέπει να περιληφθεί και το οξυγόνο, γιατί χωρίς αυτό ο οργανισμός δεν είναι ικανός να οξειδώσει τις θρεπτικές ύλες προς παραγωγή ενέργειας, που είναι άκρως απαραίτητη για τη ζωή.
            Ο πρωτόγονος άνθρωπος εξασφάλιζε την τροφή του από το περιβάλλον του, με τους καρπούς, τα έντομα, τις ρίζες, τα ψάρια, το κυνήγι κ.α.
            Αργότερα, με την ανάπτυξη της γεωργίας και της βιομηχανίας, η τροφή του εμπλουτίστηκε περισσότερο με γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το κρέας, τα λάδια προστέθηκαν σταδιακά στο διαιτολόγιο του ανθρώπου.
            Ωστόσο, μόνον από τα τέλη του 18ου αιώνα με την ανάπτυξη των επιστημών, άρχισαν οι άνθρωποι να ασχολούνται οργανωμένα με την διατροφή τους, γιατί κατάλαβαν ότι οι μεγάλες ποσότητες τροφής δεν είναι το κριτήριο διατήρησής τους στη ζωή. Το βασικό κριτήριο είναι η ποιότητά της, δηλαδή, το αν περιέχει ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του οργανισμού και την παραγωγή ενέργειας.
            Μια από τις βασικές αιτίες που έκαναν τον άνθρωπο να ασχοληθεί αργά με την διατροφή του ήταν το ότι η απασχόληση με το ζήτημα αυτό θεωρούνταν ως μη επιστημονική, ακόμη και σαν ένδειξη άκρατου υλισμού. Είναι, όμως, γνωστό ότι σήμερα λαοί που δεν εξασφαλίζουν τη διατροφή τους ή και ακόμη που μάχονται συνέχεια αποκλειστικά και μόνο για την επιβίωσή τους παραμένουν στην αφάνεια και είναι πάντα εξαρτημένοι από τους δυνατούς. Είναι αδύνατο σ’ ένα λαό να προχωρήσει στο δρόμο της ακμής, αν βασικό του μέλημα είναι επιβίωσή του. Μόνο αν ικανοποιήσει αυτή τη βασική του ανάγκη έχει το χρόνο και τη διάθεση να σκεφτεί, να ονειροπολήσει, να αναπτύξει την φαντασία του, να διαθέσει τις δυνάμεις του για τη δημιουργία πολιτισμού.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος  

Σχόλια