ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Με τον όρο θρόμβωση περιγράφουμε την δημιουργία ενός θρόμβου αίματος. Έτσι θρόμβωση έχουμε κάθε φορά που ενεργοποιείτε ο μηχανισμός πήξεως του αίματος όπως σε περιπτώσεις τραυματισμών για να σταματήσει η αιμορραγία. Η λήψη μιας αντιπηκτικής – αντιθρομβωτικής αγωγής, έχει ως σκοπό την παρεμπόδιση του σχηματισμού και τον περιορισμό της επεκτάσεως του θρόμβου στον αυλό των αγγείων.
Ιδιαίτερα γνωστή περίπτωση θρόμβωσης είναι η στεφανιαία νόσο, όπου δημιουργείται ένας θρόμβος όχι λόγω εξωτερικού τραυματισμού, αλλά λόγω βλάβης των τοιχώματος των αρτηριών. Μια άλλη περίπτωση είναι του εμφράγματος, όπου έχουμε τον σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος φράσει εντελώς την αρτηρία με αποτέλεσμα το αίμα να μην μπορεί περάσει στο τμήμα του καρδιακού μυός που βρίσκεται μετά τον θρόμβο. Μια ακόμα περίπτωση θρόμβου που προκαλεί πρόβλημα είναι η πνευμονική εμβολή.
Για την καταπολεμήσουμε τον θρόμβο βασικό είναι χορηγηθεί αντιπηκτική αγωγή, δηλαδή φαρμάκων με τα οποία μειώνεται η ταχύτητα πήξης του αίματος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης θρόμβου. Έχουμε διάφορες κατηγορίες αντιπηκτικών φαρμάκων και ανάλογα την περίπτωση έχουμε και προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής.
Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των θρόμβων είναι:
Τα αντιαιομεταλικά, τα οποία είναι φάρμακα που αποτρέπουν τη συσσώρευση και συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Είναι απαραίτητα για πάσχοντες από: στεφανιαία νόσο, στενώσεις καρωτίδων, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιφερική αρτηριοπάθεια σε ασθενείς με συμπτώματα αθηροσκλήρωσης. Φάρμακο που χρησιμοποιείτε ως αντιαιμοπεταλικό είναι η ασπιρίνη.
Τα αντιπηκτικά που αναστέλλουν τη θρομβίνη, καθώς και παράγοντες που συμμετέχουν στο μηχανισμό της πήξης του αίματος όπως:
Η ηπαρίνη, η οποία χορηγείται παρεντερικά και συνήθως ενδονοσοκομειακά για οξείες καταστάσεις). Οι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, τα οποία είναι γνωστά και ως κουμαρινικά (Sintrom). Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι όταν έχουμε χρήση φαρμάκων που δρουν ανταγωνιστικά  της βιταμίνης Κ (Sintrom) θα πρέπει να γίνεται τακτικά έλεγχος του χρόνου προθρομβίνης INR κάθε 15-20 ημέρες, έτσι ώστε ο ασθενής  να κρατάει τις τιμές σταθερές μέσα στα πλαίσια που εξαρτώνται από την πάθηση για την οποία λαμβάνει την αντιπηκτική αγωγή. Όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή του χρόνου προθρομβίνης, τόσο μεγαλύτερο είναι το αντιπηκτικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια αυξάνεται και ο κίνδυνος αιμορραγίας σε ατυχήματα, καθώς  δεν έχουμε εύκολη πήξη του αίματος.

Καθώς τα αντιπηκτικά αυτού του τύπου λειτουργούν ανταγωνιστικά με την βιταμίνη Κ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή των ατόμων που τα λαμβάνουν. Έτσι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ (κυρίως τα πράσινα λαχανικά) θα πρέπει να είναι όσο το δυνατών ισορροπημένη, ώστε η δοσολογία του φαρμάκου να είναι σταθερή. Αξίζει να τονιστεί ότι στα μαγειρεμένα λαχανικά η προσφερόμενη Βιταμίνη Κ είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Σημαντικός, όμως είναι και ο τρόπος κατανάλωσης, καθώς για παράδειγμα μισό φλιτζάνι (1/2) βρασμένο μπρόκολο (270mg) την ημέρα για τέσσερις ημέρες είναι προτιμότερο από δύο φλιτζάνια μαγειρεμένο μπρόκολο (1080mg) σε μία ημέρα.
Όταν γίνεται αλλαγή στην διατροφή όπως στην περίοδο της νηστείας χρειάζεται προσοχή, πολλές φόρες είναι και απαγορευτική, όσον αφορά στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των βαλβίδων της καρδιάς, υποβάλλοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση αλκοόλ καθώς μεταβολίζεται στο ήπαρ, όπως και τα αντιπηκτικά.

Πίνακας τροφίμων που επηρεάζουν την δράση των κουμαρινικών λόγω περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Κ

ΤΡΟΦΙΜΟ
ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤ. Κ ΣΕ mg/100gr ΤΡΟΦΙΜΟΥ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Βούτυρο
30
Τυριά
35
Γάλα αγελάδας
1
ΑΥΓΑ
11
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Μπέικον
46
Συκώτι μοσχαρίσιο
92
Συκώτι πουλερικών
7
Συκώτι χοιρινό
25
Ζαμπόν
15
Φιλέτο χοιρινό
11
ΛΙΠΑΡΑ

Μοσχαρίσιο λίπος
15
Ηλιέλαιο
3
Ελαιόλαδο
46
Σογιέλαιο
193
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Ψωμί
4
Καλαμπόκι
5
Ρύζι
3
Σιτάλευρο
4
Αλεύρι ολικής άλεσης
17
ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Σπαράγγια
57
Φασόλια
40
Μπρόκολο
175
Λάχανο
125
Λάχανο κατσαρό
729
Αγγούρι
129
Μπιζέλια
29
Σπανάκι
415
Τομάτες
10
Ρέβα
650
Νεροκάρδαμο
80
ΦΡΟΥΤΑ

Αχλάδι
8
Σταφίδα ξερή
6
Φράουλα
10
ΠΟΤΑ- ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Καφές
38
Κόλα
2
Τσάι πράσινο
712
ΚΑΠΝΟΣ

Τσιγάρα
5000

Κωνσταντίνος Αλ.Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος  

Σχόλια