ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ

Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο έτσι και το Πάσχα οι περισσότεροι τρώμε περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Η περίοδος του περιλαμβάνει  και το Πάσχα ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα με την νηστεία της σαρακοστής όπου έχουμε πλήρη αποχή από τις τροφές ζωικής προέλευσης, στην διατροφή αυτήν την περίοδο περιλαμβάνονται κυρίως λαχανικά, φρούτα ξηρούς καρπούς και θαλασσινά..
Η νηστεία από μόνη της, είναι μια καλή ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και από κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
  •     Την βελτίωση του βάρους
  •     Να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ
  •   Να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση λόγω του ότι έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έρχεται όταν η εορταστική αυτή περίοδο φτάνει στο αποκορύφωμα της το βράδυ της Αναστάσεως και την ημέρα του Πάσχα όπου στην διατροφή μας μπαίνουν πια και οι ζωικής προελεύσεως τροφές.
Τότε οι περισσότεροι από μας λόγω του βλέπουμε πια στο τραπέζι μας και τροφές από τις οποίες απέχαμε για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα της καταναλώνουμε απότομα με αποτέλεσμα να έχουμε την εμφάνιση μιας δυσπεψίας ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα νιώσουμε. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας θα έχουνε πρόβλημα στην πέψη των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες λόγω των ζωικών τροφών που τρώμε στο πασχαλινό τραπέζι δημιουργεί προβλήματα στα άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Η δε μεγάλη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης είναι δυνατών να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία της χολής και ειδικά τα άτομα με ιστορικό πάθησης.
Έτσι για να μην οδηγηθούμε σε όποιες διαταραχές στην υγεία μας, οι οποίες θα χαλάσουν την εορταστική μας διάθεση θα πρέπει:
  •   Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό θα είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα εξαιτίας των συστατικών που περιέχει είναι ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στην νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Εδώ θα μπορούσε να δοθεί ως συμβουλή ότι να μην καταναλωθεί στο ίδιο γεύμα αυγό ή και μικρή ποσότητα κρέατος για μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στην πέψη αλλά και να ενεργοποιήσει προβλήματα στην χολή λόγω τον υψηλών ποσοστών λίπους και χοληστερόλης που θα προσληφθούν (ένα αυγό περιέχει 300mg χοληστερόλης). Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.
  •     Την Κυριακή του Πάσχα πρέπει να προσέξουμε την διατροφή μας από το πρωί, συγκεκριμένα το πρωί δεν πρέπει να ξεχάσουμε το πρωινό μας στο οποίο θα μπορούμε να έχουμε: Γάλα με δημητριακά ή τσουρέκι που μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι. Καλό είναι αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και αυτό μπορούνε να το επιτύχουμε γεμίζοντας ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα εδέσματα της ημέρας.
  •          Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υδατάνθρακες σε όποια μορφή τους ψωμί, ρύζι, πατάτες, λαχανικά, φρούτα κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή μας, αφού είναι πηγή ενέργειας και βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου με προεξέχουσα θέση τις φυτικές ίνες.
  •   Το βραδινό μπορεί να είναι μία σαλάτα εποχής με ψωμί και μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνούχου τροφίμου, επίσης μπορεί να είναι μια απλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με δημητριακά (ψωμί ή φρυγανιά), πράγμα που θα βοηθήσει να είναι πιο εύκολη και η διαδικασία της πέψης.

Το Πάσχα είναι μόνο μία ημέρα, συνεπώς από την επόμενη μέρα θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην φυσιολογική μας διατροφή μας. Καλό θα ήταν αυτή την ημέρα η διατροφή να είναι πλούσια σε λαχανικά, λίγο λάδι και ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (2% λιπαρά) και φρούτα χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε  είναι ότι πάντα τη διατροφή μας να την διακατέχει το «παν μέτρον άριστο».

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Σχόλια