10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία λαχανικών, με διαφορετικά χρώματα, υφές και γεύσεις, που αποκλείεται να μην βρείτε κάποιο αγαπημένο, μεταξύ αυτών. Τα λαχανικά τρώγονται, ωμά, ψητά, στον ατμό, βραστά, μαγειρεμένα και συχνά αποτελούν το βασικό συστατικό νόστιμων μεσογειακών συνταγών. Η κατανάλωση λαχανικών είναι σημαντική, γιατί παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία και τα περισσότερα έχουν ελάχιστες θερμίδες. Για να προσθέσετε λαχανικά στα γεύματά σας, ακολουθήστε αυτούς τους απλούς τρόπους. Είναι ευκολότερο απ’ ότι νομίζετε.


1. Ανακαλύψτε γρήγορους τρόπους μαγειρικής
Μαγειρέψτε στον ατμό πράσινα φασόλια, καρότα ή μπρόκολο σε ένα μπολ με μικρή ποσότητα νερού στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα γρήγορο συνοδευτικό πιάτο.

2. Οργανωθείτε
Κόψτε μια σειρά πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια ή μπρόκολο, κλπ. Πακετάρετε τα και βάλτε τα στην κατάψυξη ή στην συντήρηση, για να τα χρησιμοποιήσετε όταν δεν έχετε πολύ χρόνο. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε μια σαλάτα, με χούμους ή σε σούπες.

3. Επιλέξτε πολύχρωμα λαχανικά
Φωτίστε το πιάτο σας με λαχανικά που είναι κόκκινα, πορτοκαλί ή σκούρα πράσινα. Έχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Το χρώμα στα λαχανικά (και στα φρούτα) είναι πολλές φορές ένδειξη των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται. Έτσι τα κόκκινα λαχανικά έχουν συχνά λυκοπένιο, τα πορτοκαλί καροτενοειδή, τα σκούρα πράσινα φολικό οξύ, τα μωβ ή μπλε ανθοκυανίνες, κ.ο.κ.

4. Ψάξτε τον καταψύκτη
Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι γρήγορα και εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε και είναι το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα λαχανικά. Δοκιμάστε να προσθέσετε κατεψυγμένο καλαμπόκι, αρακά, φασόλια, σπανάκι, αγκινάρες, καρότα, μανιτάρια, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, κλπ, σε κάποια από τα αγαπημένα σας πιάτα ή μαγειρέψτε τα και σερβίρετε τα ως ορεκτικά.

5. Έχετε απόθεμα σε λαχανικά
Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά είναι η καλύτερη προσθήκη σε ένα γεύμα, όταν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα.  Γι’ αυτό, διατηρείτε πρόχειρα κονσερβοποιημένα ντοματάκια, μανιτάρια και παντζάρια. Διαλέξτε εκείνα που γράφουν πάνω μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι ή χωρίς αλάτι.

6. Φτιάξτε σούπα με χορταρικά.
Δοκιμάστε σούπες με ντομάτα, μανιτάρια, κρεμμύδια, κολοκύθα και λαχανικά κήπου. Αν τις αγοράσετε έτοιμες, ζητήστε σούπες με μειωμένη ποσότητα αλατιού.

7. Όταν είστε έξω από το σπίτι
Όταν παραγγείλετε, ζητήστε ένα επιπλέον ορεκτικό λαχανικών ή σαλάτας αντί για το τυπικό τηγανητό ορεκτικό.

8. Απολαύστε τη γεύση εποχιακών λαχανικών
Αγοράζετε λαχανικά εποχής για καλύτερη γεύση και περισσότερη οικονομία από το μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ.

9. Δοκιμάστε κάτι νέο
Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σας αρέσει. Διαλέξτε ένα καινούργιο λαχανικό και προσθέστε το στη συνταγή σας ή αναζητήστε στο διαδίκτυο πως θα το φτιάξετε.

10. Δεν υπάρχει μόνο μία συνταγή

Αν κάποιος στην οικογένεια προβάλει αντίσταση στη δοκιμή ενός λαχανικού, δοκιμάστε έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος, την επόμενη φορά. Μπορείτε, μάλιστα, να προσθέσετε το «μισητό» λαχανικό σε ένα ήδη οικείο και αρεστό πιάτο ή να το συνδυάσετε με κάποια αγαπημένη γεύση. Για παράδειγμα δοκιμάστε να ψήσετε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι στο φούρνο με λίγο λάδι και προς το τέλος να προσθέσετε λίγο τριμμένο τυρί.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχόλια