ΤΡΩΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΑΣ / 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

Κάντε το καλύτερο για τον προϋπολογισμό σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε οικονομία στα χρήματα που ξοδεύετε για τα τρόφιμα. Τα τρία κύρια βήματα είναι: προγραμματισμός πριν από τα ψώνια, αγορά των προϊόντων σε προσφορά ή με έκπτωση και ετοιμασία οικονομικών γευμάτων.


1. Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα
Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ, προγραμματίστε τα γεύματα όλης της εβδομάδας. Συμπεριλάβετε γεύματα όπως ψητά, της κατσαρόλας, που μαζί με τα συνοδευτικά τους δίνουν περισσότερες μερίδες. Ελέγξτε τα τρόφιμα που έχετε ήδη στο ντουλάπι ή στο ψυγείο και κάντε μια λίστα για το τι χρειάζεται να αγοράσετε.

2. Ψάξτε για την καλύτερη τιμή
Ψάξτε στην τοπική εφημερίδα, στο διαδίκτυο, στις βιτρίνες, σε διαφημιστικά φυλλάδια, αλλά και στα ράφια των καταστημάτων για εκπτώσεις ή προσφορές. Ζητήστε εκπτωτική κάρτα από τα σούπερ μάρκετ που ψωνίζετε. Αναζητήστε προσφορές σε κρέας και θαλασσινά, που είναι συνήθως τα πιο ακριβά τρόφιμα.

3. Σύγκριση προϊόντων και συσκευασιών
Εντοπίστε την τιμή στο ράφι, που βρίσκεται κάτω από το προϊόν. Συγκρίνετε τις τιμές διαφορετικών εταιρειών και μεγέθους της ίδιας εταιρείας για να αποφασίσετε ποιο είναι το πιο οικονομικό προϊόν.

4. Ψωνίστε ποσότητες –χωρίς σπατάλες
Είναι σχεδόν πάντα πιο οικονομικό να αγοράζετε τρόφιμα σε μεγάλη ποσότητα. Έξυπνες επιλογές είναι οι οικογενειακές συσκευασίες με κοτόπουλο, μπριζόλες, ψάρια και μεγαλύτερες ποσότητες από πατάτες και κατεψυγμένα λαχανικά. Πριν ψωνίσετε θυμηθείτε να ελέγξετε εάν έχετε αρκετό χώρο στα ντουλάπια σας και στο ψυγείο. Επίσης ελέγξετε την ημερομηνία λήξης σε τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα, γιατί αν δεν καταναλωθούν έγκαιρα θα τα πετάξετε, σπαταλώντας χρήματα.

5. Αγοράζετε εποχιακά προϊόντα
Αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά εποχής, μπορείτε να μειώσετε το κόστος και να κερδίσετε σε φρεσκάδα. Εάν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, αγοράστε όσα δεν είναι ακόμη ώριμα.

6. Κόστος ευκολίας… κερδίζεις χρόνο, αλλά;
Τα τρόφιμα ευκολίας, όπως τα καταψυγμένα τρόφιμα, τα καθαρισμένα και κομμένα λαχανικά και το έτοιμο ρύζι, θα σας κοστίσουν περισσότερο απ’ ότι αν κάνατε την προετοιμασία μόνοι σας, αγοράζοντας τις πρώτες ύλες. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά κάνετε οικονομία χρόνου, που μπορεί να μην έχετε. Έτσι, επιλέξτε αν θα πάρετε κάποιο έτοιμο για μαγείρεμα γεύμα ή απλά τις πρώτες ύλες, ανάλογα με το χρόνο και τα χρήματα που διαθέτετε.

7. Εύκολα για το πορτοφόλι σας
Ορισμένα τρόφιμα είναι συνήθως οικονομικές επιλογές όλο το χρόνο. Δοκιμάστε φασόλια για λιγότερο ακριβές πρωτεΐνες. Για λαχανικά, αγοράστε καρότα, χόρτα ή πατάτες.

8. Μαγειρέψτε μια φορά … τρώτε όλη την εβδομάδα
Μαγειρέψτε μεγάλη ποσότητα από τις αγαπημένες σας συνταγές την ημέρα που δεν εργάζεστε (συνήθως Σαββατοκύριακο). Συνήθως, όταν μαγειρεύετε μεγαλύτερη ποσότητα, το κόστος της κάθε μερίδας θα είναι μικρότερο απ’ ότι αν μαγειρεύατε μια μικρή ποσότητα κάθε φορά. Παγώστε τις μερίδες που περίσσεψαν και χρησιμοποιήστε τις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, δεν θα ξοδεύετε επιπλέον χρήματα και χρόνο για να μαγειρεύετε.

9. Αξιοποιήστε τα υπολείμματα
Αξιοποιήστε τα απομεινάρια φαγητού, χρησιμοποιώντας τα με νέους τρόπους. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να φτιάξετε με το κοτόπουλο που σας έμεινε, ομελέτα με κοτόπουλο, σαλάτα με κοτόπουλο, κοτόπουλο με τσίλι, κλπ. Θυμηθείτε, πετώντας τα φαγητά που έχουν περισσέψει, πετάτε και τα χρήματα σας.

10. Τρώγοντας έξω

Τα εστιατόρια μπορεί να είναι ακριβά. Κάντε οικονομία αναζητώντας προσφορές στο διαδίκτυο, σε περιοδικά ή στις αγαπημένες σας ραδιοφωνικές εκπομπές. Αν γνωρίζετε ότι το εστιατόριο έχει μεγάλες μερίδες, μοιραστείτε στα δύο ένα πιάτο. Μερικά εστιατόρια έχουν συγκεκριμένα μενού με προσφορές. Επωφεληθείτε! Πιείτε νερό αντί να παραγγείλετε άλλα ποτά που ανεβάζουν το λογαριασμό.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχόλια