ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ (ΣΝΑΚ)/10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ


Τα σνακ βοηθούν τα παιδιά να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ετοιμάστε τα εσείς για τα παιδιά και αφήστε τους εφήβους να φτιάξουν μόνοι τους τα δικά τους σνακ, έχοντας στο ψυγείο θρεπτικά τρόφιμα.


1. Κερδίστε χρόνο κόβοντας τα λαχανικά σε φέτες.
Φυλάξτε στο ψυγείο κομμένες φέτες λαχανικών και σερβίρετε τα με ντιπ όπως χούμους ή σάλτσες με χαμηλά λιπαρά. Βάλτε σε ψωμί ολικής αλέσεως για τοστ κόκκινη σάλτσα (για μακαρόνια ή πίτσα), κομμένα λαχανικά, μια φέτα μοτσαρέλα με λίγα λιπαρά και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει.

2. Αναμείξτε ομάδες τροφίμων
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, αναμείξτε αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και κριτσίνια-μπουκίτσες σε συσκευασία μιας μερίδας, για ένα γρήγορο μείγμα θρεπτικών συστατικών. Περάστε στο μπλέντερ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με φυσικό χυμό φρούτου και αποξηραμένα βερίκοκα για ένα νόστιμο επιδόρπιο.

3. Πιέστε ένα ποτήρι γάλα
Μια κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά ή εναλλακτικά φυτικό γάλα είναι ένας εύκολος τρόπος να πιείτε ένα υγιεινό σνακ.

4. Προτιμάτε τα δημητριακά ολικής άλεσης
Προσφέρετε στα παιδιά ψωμί ολικής άλεσης, ποπ κορν και δημητριακά ολικής άλεσης ή νιφάδες βρώμης, που έχουν πολλές φυτικές ίνες και λίγα προστιθέμενα σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και αλάτι. Περιορίστε τα προϊόντα με επεξεργασμένα δημητριακά όπως ορισμένες μπάρες δημητριακών, κέικ και γλυκά κορν φλέικς από αποφλοιωμένο καλαμπόκι.

5. Αυγό: το άλφα της διατροφής
Μπορείτε να βράσετε ή να έχετε έτοιμα βρασμένα αυγά στο ψυγείο για ένα απογευματινό σνακ. Μαζί με φρυγανιές ή ψωμάκι έχετε ένα θρεπτικό μικρό γεύμα, που προσφέρει ποιοτική πρωτεΐνη στο παιδί σας.

6. Προσέξτε το μέγεθος
Τα σνακ δεν πρέπει να αντικαθιστούν το γεύμα, έτσι αναζητήστε τρόπους να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν την ποσότητα που είναι αρκετή για ένα σνακ. Έχετε στο  ντουλάπι μικρές σακουλίτσες για σνακ και χρησιμοποιήστε τις για να ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων.

7. Τα φρούτα είναι ένα γρήγορο και εύκολο σνακ
Τα φρέσκα, αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα είναι εύκολες επιλογές που χρειάζονται μικρή προετοιμασία. Προσφέρετε στα παιδιά ένα ολόκληρο φρούτο ή μικρή ποσότητα φρέσκου χυμού. Καλό θα ήταν τα φρούτα που προσφέρονται ως χυμοί να μην ξεπερνούν τον 1 χυμό ανά ημέρα, γιατί το παιδί δεν θα λάβει τις φυτικές ίνες, όπως αν κατανάλωνε όλον τον καρπό.

8. Σκεφτείτε την άνεση
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή μια τυλιγμένη ατομική μερίδα τυρί, που έχετε ήδη συσκευασμένη ή τυλιγμένη στο ψυγείο, μπορεί να είναι αρκετό για απογευματινό σνακ.

9. Επιλέγετε συχνότερα σνακ χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη
Έχετε στο ντουλάπι θρεπτικά τρόφιμα, ώστε τα παιδιά να αποφεύγουν τα μπισκότα, τα γλυκά ή τα ζαχαρώδη τρόφιμα μεταξύ των γευμάτων. Προσθέστε ανθρακούχο νερό σε μισό φλιτζάνι χυμό φρούτου, αντί να προσφέρετε αναψυκτικά.

10. Ετοιμάστε σπιτικά «καλούδια»

Στα σπιτικά γλυκά, προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, σταφίδες ή μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης, όπου είναι δυνατόν. Προσαρμόστε τις συνταγές που περιέχουν λιπαρά, όπως βούτυρο, μειώνοντας την ποσότητά του και αντικαθιστώντας το με πολτοποιημένο μήλο ή δαμάσκηνο.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχόλια